lördag 25 december 2010
På väg till Stockholm..
Sitter på flyget från Peking till Stockholm och läser Hong-Kong's Wall street journal, China daily och min alldeles egna Kolbrytarnas dilemma. Läser boken igen eftersom jag har en intervju imorgon och vill vara ordentligt förberedd. Måste ödmjukt säga att boken faktiskt är ganska insiktsfull :)
När jag skrev den i början på året låg oljepriset omkring 75 dollar per fat. Idag är det närmare 90 dollar per fat. En ökning med nästan 20 procent och faktiskt helt i linje med bokens generella resonemang. Enligt Wall street journal börjar nu energikostnaden för amerikanska hushåll åter att närma sig den kritiska 6%-gränsen (av deras totala budget) då det förväntas få negativ inverkan på ekonomin som helhet. Den ekonomiska krisen är inte över, och frågan är väl egentligen dessutom om det är korrekt att prata om en ekonomisk kris när situationen är en naturlig konsekvens av vårt sätt att leva.
Läser vidare att torsdagens principiella EU-beslut att omtolka Lissabonfördraget är ett tydligt steg mot ett Europas förenta stater. I stora drag handlar det om att individuella länder inte längre självständigt ska tillåtas att sköta sina egna budgetar. Egentligen behöver det här beslutet nu godkännas av varje enskilt medlemsland, men i praktiken tror jag det redan är klart. Det är nog ett bra beslut, men jag undrar varför det inte väckt någon debatt i svensk media. Varför måste jag titta på BBC, CNN eller köpa en utländsk tidning för att läsa sådant som i allra högsta grad borde debatteras i Sverige? Sedan flytten till Kina läser jag DN på nätet varje dag, men det senaste året har tidningen verkligen utvecklats till en felstavande skvaller- och åsiktsmaskin. Jag antar att den goda undersökande journalistiken försvann med tidningens nya budgetramar. Till DNs försvar ska dock sägas att deras bevakning av Kina och Klimatfrågan verkligen har förbättrats. Men i övrigt är det tunt, tunt, tunt. Och billigt, billigt, billigt.
tisdag 21 december 2010
Lassie och hopp om fred i 'tinderbox'
Snart boarding. Air China direkt till Stockholm. Som tur är verkar de ha bättre beredskap för snö i Stockholm än i London (världens typ största flygplats) och Amsterdam. Vill inte missa jul med familjen. Trots all koldioxid som detta eviga resande genererar. Billigt är det dessutom. Trots den uppenbara skadan på miljön. Trots att Stockholm investerat i snöplogar.
På åtskrivande med rapport från Stockholm. Gissningsvis kommer det inte heller nästa år att läggas någon klimatskatt på flygresor.
söndag 12 december 2010
COP 16 och Liuxiaobo
Kinesisk media är vinklad. Det verkar alla i Sverige veta. Men ska jag vara helt ärlig är även media i Europa och USA vinklad. Jag undrar om Amerikanska Fox News inte är värre än kinesiska CCTV. Skillnaden är väl att man i USA kan välja att byta kanal. I alla fall i teorin. Men även om man räknar bort de mest extrema exemplen så har det generella bruset en annan karaktär än i Kina. Så det är intressant att se hur man väljer att framställa frågan på CCTV. Det är ett perspektiv som sällan kommer fram i Sverige och andra utvecklade länder.
För dem som ännu inte läst den så vill jag verkligen rekommendera min bok kolbrytarnas dilemma - finns på Bokus. Den håller oavsett vad man har för åsikt i sakfrågan.
I dagarna fick Kina också en alldeles egen fredspristagare. Inget man är speciellt stolt över i landets ledning. Naturligtvis ska man inte kastas i fängelse för att man skriver ett besvärligt dokument. Men vi ska vara försiktiga att sitta på höga hästar. Även västerländska länder gör korkade saker. Det visste vi redan innan Wikileaks.
Let's all be better. The best we can be.
tisdag 30 november 2010
Gråsvart snor och värmeverk
Före OS 2008 var det tydligen fullt av värmeverk i stil med det här i centrum. Nu har de flesta flyttat ut på landsbygden och man använder sig istället av fjärrvärme. Men fortfarande finns det flera koleldade värmeverk kvar i staden. Det är fotografiet är taget precis utanför kontoret på tredje ringvägen. Ganska centralt med andra ord. Brevid finns en stor bassäng med kol.... Inte konstigt att det luktar eld och att man snyter aska.
fredag 19 november 2010
Det var spriten som talade..
I södraste kina (Guangzhou) är det just nu Asian games. Typ OS för alla asiater. Det har verkligen varit händelserika år för Kina med mycket bakomliggande förberedelser och planering. Medialt började det väl med OS 2008, sedan Expot i Shanghai 2010 och nu Asian games i Guangzhou. Det här sammanfaller med Kinas verkliga ekonomiska genombrott och allt vad det innebär. Crazy.
Lite mera tankar om gårdagens konferens.... Förutom trailers, SCM osv så var det mycket prat om lågkolsteknologi, höghastighetståg och elbilar. Även en del prat om hur de internationella co2 kvoterna framöver kan komma att begränsa/styra tillväxten i landet. Man är även orolig att den allt starkare Yuanen kommer begränsa kinas internationella konkurrenskraft.
Roligast var annars moderatorns ursäkt för varför han glömde ropa upp en av paneldiskussionens huvudpersoner på scen.. "jag drack ganska mycket sprit igår kväll, och ytterligare lite idag på lunchen". Ett sätt att ge tillbaks lite 'ansikte' kanske..
Nyheterna de sista dagarna har annars dominerats av en höghusbrand i Shanghai. Läskigt och sorgligt med närmare 100 döda människor.
torsdag 18 november 2010
Golden BRICS
Lite statistik: 14 miljoner bilar producerade i Kina 2010, förväntas bli 17 miljoner 2011. Framförallt drivet av den ekonomiska tillväxten. Enligt en av talarna ligger medellönen i Kina på 25000 SEK per år, och det krävs ca 40000 SEK årslön för att man ska fundera på att köpa bil. 4000 i månaden alltså.... Det ger inte mycket bil i Sverige.
Har aldrig någon tala om 'golden brics' tidigare, men översättaren gjorde det som den mest naturliga saken i världen. Why not, det är ju lite guldrushkänsla i de här utvecklingsländerna. Och golden bridge har man ju hört talas om..
De flesta verkar ganska säkra på att Kinas elnilar kommer ta över världen om några decenier. Inte helt otroligt, Toyotan och Hyundai har visat att det går.
Det var förresten inte så många år sedan Nanjing var Kinas huvudstad. Jag skulle gissa drygt 60, innan det gamla styret flydde till Taiwan. Nu har Taiwan många partier. Kina har ett stort.
På återskrivande kära dagbok.
I phone home
Gruvor osv är en konsekvens av männiakors konsumtion. Ibland undrar jag vad vi ska ha alla nya saker till. Vad ska vi göra med alla prylar? Om vi inte slänger dom medan vi lever så kommer dom i alla fall att slängas när vi dör. Och vips måste någon gräva fram nya mineraler och hugga ned nya träd. Det borde inte hålla i längden..
Sent from my iPhone, full av mineraler.
fredag 12 november 2010
Inaktuell kolbrytarbok och ormens ande
Tänkte rapportera lite om tiden som gått. Har varit otroligt mycket att göra och jag har inte riktigt orkat blogga. Men här kommer ett trevande försök att komma igång igen.
Till att börja med har boken kolbrytarnas dilemma plötsligt blivit inaktuell. Inaktuell är nog förresten fel ord, eftersom sakfrågan är mer aktuell an någonsin. Däremot bytte Brasilien i månadsskiftet ledarskap och Dilma Rousseff blir landets första kvinliga president. Ska bli intressant att se vad hon har för visioner om framtiden.
Förrförra helgen var det också kinesiska mästerskap i lastbilskörning, strax söder om Shanghai i vackra Hangzhou där det berättas om en man som blev förälskad i en orms ande. Istället för att fundera på sensmoralen i den berättelsen föreslår jag att ni tar en titt på den värdige vinnaren Yan Jun’s blogginlägg. Han var oerhört tacksam för att sponsorerna gett honom och hans kollegor chansen att visa att deras yrke också är viktigt, att de också är betydelsefulla.
Veckan dessförinnan var det stor kolbrytarmässa i Peking. Finfint för en sån som jag som genuint är intresserad av energi och klimat. Fin plastmodell nedan - undrar hur många ingenjörstimmar det ligger bakom ett sådant litet modellprojekt....
Veckan innan det var det brandbilsmässa på samma plats, Beijing agricultural centre.
Lekstuga för brändman och militärer.
Jag jobbar förresten vidare med kinesiskan. Har börjat skriva under jobbpapper med mitt kinesiska namn Tang Borui, 唐伯瑞. Tydligen skriver jag som ett litet barn, men va fan, så länge dom menar ett kinesiskt barn så är jag nöjd.
Vi har besök den här veckan och det är kul att visa andra hur vi har det.
På återskrivande!
söndag 7 november 2010
798 Beijing
lördag 9 oktober 2010
Blabla klimat osv
I förra veckan var det stormöte i norra Kinas Tianjin - förberedelser för FN's nästa klimatmöte i Cancun, Mexico. Kina tar klimatfrågan på allvar - man har helt enkelt inte råd med ett varmare klimat. Samtidigt har man inte råd att hindra sin befolknings stadigt ökande levnadsstandard, då riskerar man instabilitet, politisk oro och i förlängningen en uppdelning av landet på något sätt. Knivig sits. Och bästa sättet att hantera en knivig sits brukar vara att hantera det "säkra" omedelbara hotet först. Men andra ord så är den ekonomiska tillväxten fortsatt överordnad klimatfrågan. Med andra ord sätter man sina mål i utsläpp per enhet BNP och inte i absoluta tal.
Jag rekommenderar följande artiklar för den som är intresserad att läsa mer om landets klimatarbete. Tidningarna idkar någon form av självreglerande censur, men ljuger sällan.
China on target to achieve green goals
Finance plan critical to fight global warming
Men västvärlden är inte mycket bättre. Vi vågar inte ens sätta några bindande mål. Inte annat än så långt in i framtiden att man slipper ta ansvar om målen inte skulle uppnås. Det är väl fördelen med en enpartistat - man kan liksom inte skylla på någon annan om målen inte skulle uppnås.
Nu väntar myskväll med B-film i soffan. Och Murakami.
söndag 3 oktober 2010
Internationalistisk brytpunkt med konsekvenser
Idag är det också på dagen 20 år sedan Tyskland enades. Visst känns det avlägset med DDR och BRD, men åren innan muren föll var det nog ingen som på allvar trodde att länderna så snabbt skulle kunna enas. För att inte tala om den politiska utvecklingen i östblocket som helhet.
Ibland är förändringar omvälvande och inte en linjär fortsättning av historien. Därför kan det ibland vara svårt att sia om framtiden - för även om morgondagens väder för det mesta är ganska likt dagens väder så åskar och blixtrar det ju trots allt ibland.
I Kolbrytarnas dilemma undersöks två alternativa scenarier för år 2030, ett där mänskligheten väljer att prioritera klimatet och ett där mänskligheten fortsätter ”som vanligt”. Det mesta tyder på att vi de närmsta åren dramatiskt behöver ändra vårt sätt att leva för att inte skapa bestående förändringar i klimatet. Den dag som någon på allvar orkar ta i den här frågan väntar många intressanta värderingsdiskussioner.
På så vis är det positivt att moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten har en bakgrund inom klimat- och energi. Samtidigt räcker det inte att Sverige med 9 miljoner invånare ändrar sitt beteende när bara Peking har en befolkning på 20 miljoner. Det blir mer och mer uppenbart att nationen i många politiska frågor är en alldeles för liten arena. Även om man naturligtvis måste börja någonstans.
För 20 år sedan hade vi en brytpunkt av rang. Undrar om det inte är ett åskmoln jag ser där borta i horisonten.
fredag 1 oktober 2010
Nationaldagsfirande och nästan pensionär
Visserligen har kulturen rötter 5000 år före Kristus, men Folkrepubliken Kina utropades av Mao den 1a oktober 1949. Det firar man med en hoper nationella helgdagar. För den som undrar var Mao 70 procent bra och 30 procent dålig.
3 veckors semester verkar vara vanligt här, men räknar man alla helgdagar så blir det nästan svensk standard på antalet lediga dagar. Ok, nästan..
Förutom nationaldagen är det också viktigt att fira kinesiskt nyår, arbetarnas dag och moon festival. Det är även värt att notera internationella kvinnodagen den 8e mars då männen ska arbeta medan företagens alla kvinnor ska vara lediga.
söndag 26 september 2010
Kinesiska kolbrytare
Idag förser inre mongoliet en stor del av Kina med kolkraft och det är som stora öppna sår i marken. På bilden ett kol-lager för vidare transport på räls (hoppas det blev ok, postar från mobilen).
Bland kol och andra mineraler hittar man ibland också andra skatter. Till exempel ställer man i Hohhot ut Asiens största dinosarie-skelett, 12 meter högt med sträckt hals. Det är ofattbart hur ett helt släkte bara kunde dö ut.
Utan tvekan behöver världen energi. Frågan är bara hur mycket växthusgaser vi klarar av. Om vi inte är försiktiga kanse det är oss dom förundrat gräver upp om några miljoner år.
En intressant kontrast till kolgruvorna är den självförsörjande vägbelysningen. Varje lyktstolpe har en egen solpanel och vindsnurra!
Läs mer om världens klimat- och energiutmaningar i boken Kolbrytarnas dilemma.
>
onsdag 22 september 2010
Bästa möjliga valresultat
Det hade inte kunna bli ett bättre valresultat. Varje röst räknas och den rafflande sluträkningen kommer att vitalisera den svenska valmanskåren. Dessutom är jag oändligt tacksam att Fredrik kommer fortsätta vara statsminister. Men det allra bästa vore ändå om Alliansen och Miljöpartiet tvingas samarbeta – vi skulle då få en statsbärande allians som faktiskt tvingas förhålla sig till miljön.
De etablerade partierna kommer också knuffas ut i ringen tillsammans med uppstickarpartiet som äntligen kommer tvingas redovisa sina politiska ståndpunkter. Väljarna är inte så dumma som de etablerade partierna ibland verkar tro och om man inte behöver debattera behöver man inte heller redovisa sina argument. Då vinner man 5,7 procent på walk-over.
I Kina fortsätter allt som vanligt. Ungefär. Det är "moon-festival" och tre dagars ledighet för att äta ganska äckliga kakor och spendera tid med familjen. Väldigt lite media om det svenska valet. Desto mer om världens alla översvämningar, valutakurser och Kinas energitekniska ambitioner.
söndag 19 september 2010
Svenkt val utan konsekvenser
Peking börjar bli svalare och det känns rätt skönt. Som en fin svensk höstdag, 15 till 20 grader varmt och växlande solighet. I natt sov vi till och med utan luftkonditionering – bra för elräkningen och bra för klimatet.
Vi behöver alla minska våra utsläpp av koldioxid, dels genom att minska energiförbrukningen och dels genom att producera energi från förnyelsebara källor.
I Kina ligger BNP tillväxten fortfarande kvar kring 10 procent. Det kräver ett ständigt ökat behov av energi. Kinas vice president Xi Jinping vädrade i veckan sin oro för klimatförändringarna:
“The global climate change is deeply affecting human beings' living and development. Our country, now in a stage of fast industrial and urban development, is facing obvious environmental pressure”.
Det här uttalandet beror sannolikt mer på den senaste tidens naturkatastrofer än på internationella påtryckningar.
För att hindra en alltför brant stegring av landets utsläpp har Kina beslutat om mål på koldioxid per enhet BNP. Från 2006 till 2010 ska utsläppen per enhet BNP minska med 20 procent. Med en genomsnittlig tillväxt på närmare 12 procent och en ökning av utsläppen med 28 procent under samma tidsperiod är det ett löfte som faktiskt börjar skapa vissa problem. Till exempel stängs elen helt av vissa dagar i veckan i en del byar, bara för att kunna uppnå målen.
Eftersom Kina är en tillväxtekonomi är det lätt att klaga på landets ökade utsläpp av koldioxid. I absoluta tal är det dock Europa, USA och Japan som är de stora bovarna. Ändå ser jag inte så många "I-länder" som faktiskt behöver ta några konsekvenser av sina vaga löften om framtiden.
Jag står fast vid min uppfattning att varje land behöver kortsiktiga klimatmål. Ett mål som ska uppnås inom ramen för varje mandatperiod. Om vi bryter ned FNs klimatmål för världens industrialiserade länder skulle det blir ca 15 procent per mandatperiod. Sagor om framtiden borde vi berätta för våra barn, inte våra väljare.
Läs mer om klimat- och energifrågan i Kolbrytarnas dilemma.
söndag 12 september 2010
Inlägg via epost
Det har varit en bra helg, kräftskiva organiserad av svenska handelskammaren. Mycket bra organiserat: 200 svenskar, 250 kilo kräftor (ICAs kinesiska), Mark Levengood, schlager och nyfiken kinesisk serveringspersonal.
Bifogar bildbevis.
Kvällen avslutades på LAN club. Fantastisk underhållning och sjukt snygg design. Mycket New York.
Inte så mycket prat om energi den här gången. Förutom att jag måste ta reda på hur man betalar gasen. Tydligen ska det också göras i förskott.
På återseende.
onsdag 8 september 2010
Blixtar och dunder
Men efter lite avancerat detektivarbete (husen runt omkring oss verkade ha ström, i trapphuset lyste lampan) så började jag ifrågasätta strömavbrottsteorin.
När jag kontaktar receptionen så frågar de försynt om jag betalat elen. I förskott.
Ett ingenjörsbesök senare står jag där igen med ström, 1000 kronor fattigare.
Att betala elen i förskott är definitvt bra för elkonsumtionen. Och en tankeställare kring vad våra magiska under egentligen kommer ifrån. Kolproducerad el.
onsdag 18 augusti 2010
Vem kan lova 15 procent för nästa mandatperiod?
Intressanta tankar som manar till reflektion. Han har en ödmjuk ansats och påstår sig inte ha alla svar, ens alla fakta. Möjligen är det bokens svaghet. Samtidigt är hans reflektioner viktiga och boken är både lättläst och läsvärd.
Faktiskt blev jag inspirerad att omsätta FNs klimatmål för år 2050 till mer greppbara utsläppsmål, beräknat på mandatperiod. Enligt FNs klimatpanel (IPCC) behövs en 50-procentig reduktion av människans utsläpp av växthusgaser fram till 2050. För den utvecklade världen kommer det sannolikt att krävas en 80-procentig reduktion fram till 2050. Detta skulle innebära en 15-procentig minskning av Sveriges växthusgasutsläpp per mandatperiod.
Att minska utsläppen med 15 procent per mandatperiod borde alla svenska politiker kunna ställa upp på. Föregångslandet Sverige kan bli verkligt.
Det är också i det här ljuset jag tycker vi ska betrakta Miljöpartiets utspel om 33 tusen miljoner kronor för klimatinvesteringar. Räcker det? Är det rätt prioritering? Kommer det garanterat att ge resultat nu, eller kommer det kanske ge resultat i framtiden?
Vad har övriga partier för lösningar för att uppnå mandatperiodens klimatmål?
Politiker måste kunna hållas ansvariga för sina handlingar. Vem kan hållas ansvarig för Sveriges utsläpp av växthusgaser år 2050?
För en begriplig genomgång av klimatfrågan, läs boken Kolbrytarnas dilemma.
tisdag 17 augusti 2010
Klimat och rödgrön röra
måndag 16 augusti 2010
Butlern en socialdemokratisk pudel?
Artikelförfattarna kallar RUT för hemtjänster för ”dem som har råd” (borgerligt förslag) och de nya SL-tjänsterna för vardagstjänster ”både för dem som dricker latte och för dem som serverar latte” (socialdemokratiskt förslag). Underförstått är SL-tvätt en ”bättre” tjänst än RUT-städning. Underförstått är det fler som kommer ha råd med SL-tvätt än RUT-städning.
Varför kan man inte komma med ett nytt förslag utan att kritisera något gammalt?
Idéerna som lyfts fram är inte helt nya. Att beställa varor på nätet och få dem levererade till tunnelbanestationen är något som brukar finnas med i ”gröna framtidsvisioner” som ett sätt att minska biltrafiken. Det kommer inte att hända utan politiska framtidsvisioner och därför är artikeln välkommen.
För den som är intresserad av att skapa trovärdiga framtidsvisioner är boken Kolbrytarnas dilemma en bra grund att stå på. Läs den och var med i diskussionen i framtiden.
fredag 13 augusti 2010
Världens varmaste juni


Sommar och sol och världens varmaste juni. Faktiskt den varmaste sedan 1850 och troligen det varmaste helåret sedan mätningarna påbörjades.
I Sverige solar vi, badar och dricker öl på uteserveringar. I Ryssland hostar man och konstaterar att Moskva i flera veckor har varit 20 grader varmare än normalt. Och så kastar man vatten på mer än 500 skogsbränder.
Såklart det brinner mer om det blir varmare. Såklart det blir varmare om det brinner. Såklart jorden blir varmare om kolet i träden istället blir till koldioxid i atmosfären. Såklart jorden blir varmare.
Inte längre klart om vi kan göra något åt det.
Undrar vem som vinner valet. Undrar om de bryr sig.
Läs mer om klimatet och människans framtid i kolbrytarnas dilemma.
(Fredrik foto Björn Larsson Rosvall, Mona foto Mattias Kling)
måndag 9 augusti 2010
Seriemord in the country club of the world
Sverige är fantastiskt, the country club of the world, där även de fattigaste är rika om man jämför någon slags medelmänniska i världen. Måhända provocerande, men ändå en realitet att förhålla sig till, vilket också speglas i Rädda Barnens kampanj om livets lotteri. Vi har det bra och kommer att fortsätta ha det bra, även om världen blir varmare, vattnet stiger och maten blir dyrare. Vi är rika och kommer att klara oss, så länge det inte kommer ett större barn som tar vårt godis.
Men Sverige är inte bara smörgåsbord, kräftor och natur. Det jag framförallt brukar framhålla som typiskt ”svenskt” är konsensuskulturen och det öppna samhället. Förutom att samhället i allmänhet är tolerant och öppet finns det också starkt stöd i tryck- och yttrandefrihetslagar. Med några få undantag. Nu senast är det översättaren och mangaexperten Simon Lundström som dömts till brott mot barnpornografilagen eftersom han i sin ägo haft serietidningar med nakenbilder på ”människor som inte fullbordat sin pubertetsutveckling”. Låt oss uppfinna fler såna låtsasbrott där det inte finns några offer.
torsdag 5 augusti 2010
Ensam kvar
Den ”liberale” Jan Björklund tycker det är olämpligt med heltäckande slöja i klassrummet. Det bärande argumentet är att undervisning är kommunikation och att man då måste kunna se varandra i ansiktet. Han har också den goda smaken att jämföra slöjor med rånarluvor.
Kanske har han rätt i sak, kanske har han fel – det tänker jag inte värdera just nu. Däremot funderar jag på om det här verkligen en fråga för ledande politiker på nationell nivå? Är det här ett stort problem i dagens samhälle? Finns det kanske andra frågor av vikt att lyfta fram i den politiska debatten inför valet? Frågor som inte har med enstaka individers klädsel att göra.
Dagens fråga: kommer nästa liberala lagförslag att handla om solglasögon, kepsar eller hemliga lappar?
tisdag 3 augusti 2010
Svart katt, vit katt
Ta nu världens alla råttor och kalla dom klimatförändring. Om dom ska utrotas kan vi inte diskriminera några katter alls. Möjligen katten Gustav eftersom han hellre äter skräpmat än fångar råttor. Men please be pragmatic. Har du någon favoritkatt?
måndag 2 augusti 2010
The simple life
Nog fan är det något fel. Närmare en kvarts miljon (!) brandmän och annan räddningspersonal jobbar med att släcka bränder i Ryssland, som just nu upplever den varmaste sommaren sedan de systematiskt började mäta temperaturen för 130 år sedan.
Jag har ju tidigare skrivit om kraftiga översvämningar i Kina, och i Pakistan har man enligt landets informationsminister precis upplevt det kraftigaste monsunregnet i landets historia – med kraftiga översvämningar som konsekvens.
Vi människor kommer att behöva anpassa oss till ett mer extremt klimat, det är bara att acceptera. Den som tvekar kan ju beställa ett ex av kolbrytarnas dilemma. För en stor del av jordens befolkning kommer det vara back to basics, med Maslow, rent vatten och mat på agendan. Så ser det redan ut för en stor del av jordens befolkning, men med tanke på klimatet kommer det snarast att bli värre innan det blir bättre. Om det nu någonsin kommer att bli bättre.
För hur ska vi kunna minska våra utsläpp av växthusgaser, samtidigt som det finns ett omedelbart behov av energi för att slåss med vädergudarna? Och hur ska människor som inte direkt drabbats av bortspolade hem, koleravatten eller hungersnöd kunna identifiera sig med de där utlänningarna som gråter på TV?
Vi lever över våra resurser och vi skulle behöva lite mer the simple life. Och då menar jag inte the Paris Hilton way.
söndag 1 augusti 2010
Thanks for wasting my time Patrik
När han återkom i veckan så meddelade jag artigt att jag inte var intresserad. Till min förvåning så var hans moget övervägda svar på detta ”thanks for wasting my time Patrik”. Seriöst. Firman han ringde från hette Strathclyde associates och visar sig finnas med på finansinspektionens lista över kända bedragare. Tydligen belånar folk sina hus för att investera i den här sortens ”säkra vinstaffärer”.
lördag 31 juli 2010
På med burkan, i klimatets namn
I Sverige på semester. Skönt med obegränsad tillgång till internet. I vanliga fall måste jag krångla mig förbi censuren med hjälp av VPN.
Sitter och läser Lena Sundströms bok om världens lyckligaste folk och hur Danmark har kommit att domineras av en främlingsfientlig invandringsdebatt. Det är ett mycket intressant reportage; personligt, tankeväckande och skrämmande.
Finns det någon väg tillbaks? Kanske skulle en annan värdeladdad fråga kunna tränga undan Dansk Folkepartis destruktiva samhällsbeskrivning. Min käpphäst är ju klimatfrågan – i förlängningen är det något som behöver debatteras ur ett värdeperspektiv; vad ska vi prioritera i ett samhälle som inte längre tillåter tillväxt till vilket pris som helst. För den som vill provocera och driva opinion är det ett tacksamt ämne.
Påminns igen om att jag ska beställa Tengroths tillväxt till döds. Han har förresten läst kolbrytarnas dilemma och tycker är en bra och kondenserad samlig fakta – om än alldeles för optimistisk (!) inför framtiden. Optimistisk är i alla fall inte något som jag känner mig.
måndag 26 juli 2010
Föregångslandet halva Peking
söndag 25 juli 2010
Kinesisk energi is the shit
DNs Jenny Nordlander skrev en intressant artikel om det här i veckan. I rubriken kallar dom det ”världens sommarväder”, men originalrubriken ”världens extremväder” hade nog varit mer passande. Speciellt eftersom det faktiskt bara är norra halvklotet som har sommar den här tiden på året. Men det kanske hade varit för sensationalistiskt att prata om extremväder..?
Enligt IEA (International Energy Agency) har Kina nu gått om USA som världens största energikonsument. För att minska sina utsläpp av koldioxid har Kina inlett experiment med handel av utsläppsrätter. Man investerar också stort i så kallad "new energy". Till skillnad från "green energy" kan det här begrepet också innefatta kärnkraft. Faktum är att inget annat land har lika stor kapacitet till vattenkraft, lika hög tillväxt i vindkraft eller lika stor produktion av solceller som Kina. Tyvärr påverkas också de här investeringarna av det nya extrema vädret. Till exempel oroar man sig nu för att den stora dammen "three gorges" inte ska klara av landets häftiga översvämningar.
Läs mer om samspelet mellan energi, klimat och väder i kolbrytarnas dilemma.
torsdag 15 juli 2010
Ägget kom definitivt före kycklingen
CNN rapporterar om engelska forskare som påstår att kycklingen måste ha kommit före ägget, men det är naturligtvis fel. Min kloka bror och jag löste det här problemet för ganska länge sen; det vi kallar kyckling är en produkt av två halvkycklingar (ev en halvtupp) som parat sig. Före det första kycklingägget fanns det alltså bara halvkycklingar. VSB.
I Sverige skiner tydligen solen, men i förra veckan rapporterades det om en tromb (!) vid Eriksdalsbadet. Peking är bara regn just nu och himlen är ogenomträngligt grå. I kinesisk media har man börjat prata om att regnvädret i söder skulle kunna utvecklas till den värsta översvämningskatastrofen i modern historia. Måtte det sluta regna snart.
Vad kom förresten först, klimatförändringen eller människan?
onsdag 30 juni 2010
70,000 taxibilar
Trafiken är ett problem och det är ofta köer, ett säkert sätt att slösa tid, pengar och energi. Peking har dessutom vissa problem med luftkvaliteten och alla bilar bidrar naturligtvis till växthuseffekten.
Medan jag promenerade funderade jag på vad som skulle få mig att börja promenera, ta cykeln eller åka kollektivt varje dag istället för att åka bil.
Taxi till jobbet kostar ca 15 kronor, ungefär som att stämpla hos SL, och att åka Peking-buss skulle kanske kosta en tredjedel. Ett dubblerat bensinpris skulle knappast få mig att ändra mina vanor. Det är helt enkelt för billigt i förhållande till hur bekvämt det är, speciellt om man tar hänsyn till trafiken som kan vara ganska obehaglig om man inte själv sitter i en bil.
Samtidigt skulle det vara mycket behagligare att cykla om det inte var så många bilar. Ett kolbrytarnas dilemma i miniatyr. För tio år sen var gatorna fulla av cyklar. Idag har staden närmare 3,5 miljoner bilar, varav ca 70,000 är taxibilar. Och cyklarna är idag snarareundantag än regel.
söndag 27 juni 2010
Pole dancing in Beijing
Så var det dags för G20 möte igen. Fokus på att säkra den ekonomiska tillväxten. Klart vi ska ha tillväxt. Samtidigt är det tillväxten som får oss att hela tiden nyttja mer energi, bryta mer kol och borra efter mer olja och gas. Det är själva kärnan i kolbrytarnas dilemma. Antagligen har den ekonomiska krisen minskat våra utsläpp mer än om vi hade lyckats komma överens om några klimatavtal. Mot den bakgrunden kan jag förstå att det finns de som ifrågasätter tillväxtshetsen. Jag blev rekommenderad att läsa Stellan Tengroths Tillväx till döds som resonerar på detta tema - återkommer när jag läst den.
Har haft kinesiskalektion idag igen. Mandarin-kinesiska är ett helt fantastiskt språk - antagligen lättare att lära sig än de flesta andra språk. Fortfarande kan jag inte säga mer än enkla fraser som att jag "vill ha grönt te till maten" eller att "jag åkte taxi till restaurangen" och får jag svar på en fråga förstår jag för det mesta ingenting. Men det kommer! Det finns närmare 300 olika språk i Kina men Mandarin är det i särklass största. Det fungerar ungefär som Engelska i Europa, även om det inte är ens modersmål kan man för det mesta göra sig förstådd.
lördag 26 juni 2010
Kinesisk brottningsmatch och hot om konkurs
Läste att BP kan vara på väg att lämna in en konkursansökan, inte för att de nödvändigtvis kommer gå i konkurs utan kanske snarare som en del i förhandlingen om hur mycket skadestånd de ska tvingas betala för det pågående oljeutsläppet. BP är ett av världens absolut största företag med en omsättning som är större än Sveriges BNP. Men hur mycket pengar går det egentligen att krama ur, och finns det ens något belopp som skulle kunna räcka? Läs mer om kolbrytarnas dilemma.
Igår var det förresten midsommarafton i Sverige och idag ska svenska handelskammaren ha midsommarfest på Radisson BLU i centrala Peking. Jag tippar på ganska mycket svenskar, sill, potatis och sprit.
onsdag 23 juni 2010
Ovanligt väder - 2,4 miljoner evakuerade
Läs mer om kolbrytarnas dilemma på Bokus.

måndag 21 juni 2010
Kan BP bli Humble Oil?
När Al Gore var här i veckan för att diskutera sätt att minska de skadliga utsläppen fick han ganska mycket medieutrymme.
En bild han visat under sina föredrag är en reklamkampanj från 60-talet där Humble Oil skryter (!) med att de producerar så mycket olja att det (omvandlat till värme) skulle kunna smälta 80 ton glaciär i sekunden.
BP ger inte intrycket av att vara ett ödmjukt företag, men med tanke på händelserna i golfen kanske de ändå skulle kolla om namnet Humble oil är ledigt. Kanske finns det lite ödmjukhet där bortom oljan..? (företaget har de senaste tio åren jobbat med PR för att arbeta in begreppet Beyond Petroleum).
lördag 19 juni 2010
Tecken från gud?
Det kanske inte är så originellt att koppla den här historien till vårt sätt att leva, men visst fan börjar det bli många tecken nu..? Ekonomisk kris, värmerekord, översvämningar och orkaner i all ära, men så mycket tydligare än BPs exploderade oljerigg kan det väl knappast bli?! Människans sätt att leva skapar varaktiga förändringar i klimatet, men frågan är om vi kommer våga agera. Läs Björn Schagerströms recension av Kolbrytarnas dilemma på EcoNews.
Såg förresten att Birger Schlaug hade jämfört den svenska statens agerande i det kungliga bröllopet med Nordkorea. Visserligen en rolig jämförelse (militäruppvisning, statschefer och undersåtar med vinkade flaggor) men jag tror att ganska många nordkoreaner hade kunnat hålla sig för skratt. Nu misstänks förresten ett antal nordkoreanska fotbollsspelare ha tagit chansen och rymt – trots sin ärorika vinst mot Brasilien.
Att nordkoreansk TV (trots förlust) skulle rapportera om landets vinst över Brasilien i fotbolls-VM hade man kanske kunnat förutsäga, men att FIFA skulle ta bort klippet från Youtube (på grund av copyrightskäl) ger mig smått konspiratoriska rysningar.
onsdag 16 juni 2010
Tunnelbanan till Kina
Många stora städer i Kina investerar i tunnelbanor. De lite mindre städerna får ”nöja sig” med så kallade BRT-system, där man istället för tåg använder bussar och speciella buss-filer. Lite mindre städer i det här fallet betyder ca 3-5 miljoner invånare….
Shenzhen är ett av flera områden i Kina med status ”special economic zone”, vilket innebär speciella villkor med skattelättnader och andra mekanismer för att uppmuntra utländska investeringar. Staden har utvecklats från en liten fiskeby i slutet på 70-talet och är idag en stad med ca 9 miljoner (!) människor.
Läser på dn.se att de rödgröna presenterat sin politik för ”valets viktigaste fråga” – jobben. Jobbfrågans centrala roll i svensk politik cementerades först av Alliansen och de rödgröna har nu hakat på tåget. MEN - valets viktigaste fråga är inte jobben.
Naturligtvis är det viktigt med jobb och uppenbarligen är det viktigt att positionera sig om man vill vinna valet 2010. MEN – det vi egentligen behöver är politiker som vågar ta ut svängarna och tala klarsprak om klimat och energi. DETTA är valets viktigaste fråga. Det är också nästa vals viktigaste fråga och nästnästa vals viktigaste fråga. Det handlar om människans framtid här på jorden. Läs mer i Kolbrytarnas dilemma.
söndag 13 juni 2010
0,25 procent ger inget mandat

En reflektion jag gjorde på vägen hit var att det kanske bara är totalt 15 miljoner människor (av jordens 6,7 miljarder) som på riktigt förstår hur allvarlig klimatfrågan är. Det är knappt 0,25 procent och knappast något förändringsmandat.
Är du i majoritet eller minoritet? Läs mer på Bokus.
lördag 12 juni 2010
What's my name bitch?!
Patrik (eller var det Tang..?) om energi och klimat.
Expots tema är better city, better life. Och visst finns det fortfarande hopp för mänskligheten. Men det hänger fan på en skör tråd. Las mer pa Bokus.
Expot är sjukt stort och nästan alla besökare är från Kina. Massor av folk med låtsaspass som ska in i alla länders paviljonger och samla fejkade pass-stämplar. Kan man inte ta hela den kinesiska befolkningen till världen så får man ta världen till Kina. Smart move – först visar man upp Kina för världen genom OS i Peking och sen visar man världen för kineserna i Shanghai.
Kö till expot.
tisdag 8 juni 2010
Låt oss döda jorden..
Der blir allt svårare att hitta olja – det är därför man borrar på havsbotten. BPs oljeläcka visar hur svårt det kan vara, vilket på sikt kommer att göra oljan dyrare.
Kinesisk media har studerat vad som händer i USA och konstaterar att oljekatastrofen är en viktig läxa för Kinas oljeborrningsplaner. De vill göra samma sak som BP fast med äldre teknik....
Människan kommer fortsätta ta risker för hitta energi. Risker i form av exploderande gasledningar, läckande oljekällor, kolgruvor som rasar eller varför inte fallerande kärnkraftverk. Och som om det inte räckte med de här riskerna kommer vår användning av kol, naturgas och olja göra jorden varmare, vilket i sin tur kommer leda till svält och naturkatastrofer för kommande generationer.
Det är som att det inte finns något stopp. Just nu tyder ingenting på att människan kommer att sluta konsumera sin jord. Ingenting. Mänskligheten är jordklotets dödliga sjukdom. När jorden tillslut dör så kommer sjukdomen också att försvinna – om vi inte hittar ett sätt att leva i symbios med vår värd. Alternativt ny kropp att smitta (månen?).
Läs mer om kolbrytarnas dilemma: Bokus.
söndag 6 juni 2010
Kina och Japan har inlett samtal för att utvinna naturgas i havet mellan de båda länderna. Människans hunger på energi verkar inte ha någon ände och med tanke på mina egna flygresor är jag själv en del av problemet.
Det konstateras också att de stora ekonomierna i väst är på väg mot ekonomiskt misslyckande – på grund av att deras politiker inte vågar genomföra nödvändiga ekonomiska reformer. Enligt China Daily är de enda undantagen Kanada och Australien som på grund av sina stora naturresurser inte anses behöva ekonomisk reform.

“With full knowledge of what their fatal policies will lead to, Western politicians do not have the courage to rally the support of the people to accept the necessary pain and make the sacrifices as preached by the Washington Consensus.”
I en annan artikel konstaterar Kinas premiärminister Wen Jibao att den globala ekonomiska tillväxten är i ett känsligt läge, men att den Kinesiska ekonomin fortfarande är stark - trots den svåra torka i sydvästra Kina som haft en negativ inverkan på landets spannmålsproduktion.
Det är det här det handlar om; människans konsumtion skapar enorma energibehov som leder till nya gas- och oljeborrningar. Men energiproduktionen påverkar klimatet vilket i sin tur leder till sämre skördar, och de politiker som försöker agera för att motverka det här kommer snabbt att bli utbytta av folket.
Kolbrytarns dilemma i ett nötskal.
fredag 30 april 2010
Bok och packning
Kolbrytarnas dilemma är bokens titel. Den handlar om de utmaningar som människan står inför det kommande halvseklet - hur ska vi försörja världens växande befolkning samtidigt som oljan håller på att ta slut och vårt sätt att leva skapar varaktiga förändringar i klimatet? Det är en verklig utmaning som kräver mod och en informerad politisk diskussion. Jag hoppas att boken och dess idéer kan få spridning.
För att underlätta tankeprocessen har jag även beskrivit två olika framtids-scenarier: Nurture, där människan har valt att prioritera klimatet och Exploit, där människan har valt att prioritera kortsiktig tillväxtmaximering.
Mitt bland alla boktankar håller jag samtidigt på och packar. På söndag flyttar jag till Peking. Två år ska det bli och det känns spännande, även om jag just nu har lite separationsångest. Midsommarkransen känns väldigt mycket hemma.