måndag 2 augusti 2010

The simple life

Nog fan är det något fel. Närmare en kvarts miljon (!) brandmän och annan räddningspersonal jobbar med att släcka bränder i Ryssland, som just nu upplever den varmaste sommaren sedan de systematiskt började mäta temperaturen för 130 år sedan.


Jag har ju tidigare skrivit om kraftiga översvämningar i Kina, och i Pakistan har man enligt landets informationsminister precis upplevt det kraftigaste monsunregnet i landets historia – med kraftiga översvämningar som konsekvens.


Vi människor kommer att behöva anpassa oss till ett mer extremt klimat, det är bara att acceptera. Den som tvekar kan ju beställa ett ex av kolbrytarnas dilemma. För en stor del av jordens befolkning kommer det vara back to basics, med Maslow, rent vatten och mat på agendan. Så ser det redan ut för en stor del av jordens befolkning, men med tanke på klimatet kommer det snarast att bli värre innan det blir bättre. Om det nu någonsin kommer att bli bättre.


För hur ska vi kunna minska våra utsläpp av växthusgaser, samtidigt som det finns ett omedelbart behov av energi för att slåss med vädergudarna? Och hur ska människor som inte direkt drabbats av bortspolade hem, koleravatten eller hungersnöd kunna identifiera sig med de där utlänningarna som gråter på TV?


Vi lever över våra resurser och vi skulle behöva lite mer the simple life. Och då menar jag inte the Paris Hilton way.

Inga kommentarer: