onsdag 18 augusti 2010

Vem kan lova 15 procent för nästa mandatperiod?

Jag har precis läst klart Stellan Tengroths Tillväxt till döds.

Intressanta tankar som manar till reflektion. Han har en ödmjuk ansats och påstår sig inte ha alla svar, ens alla fakta. Möjligen är det bokens svaghet. Samtidigt är hans reflektioner viktiga och boken är både lättläst och läsvärd.

Faktiskt blev jag inspirerad att omsätta FNs klimatmål för år 2050 till mer greppbara utsläppsmål, beräknat på mandatperiod. Enligt FNs klimatpanel (IPCC) behövs en 50-procentig reduktion av människans utsläpp av växthusgaser fram till 2050. För den utvecklade världen kommer det sannolikt att krävas en 80-procentig reduktion fram till 2050. Detta skulle innebära en 15-procentig minskning av Sveriges växthusgasutsläpp per mandatperiod.

Att minska utsläppen med 15 procent per mandatperiod borde alla svenska politiker kunna ställa upp på. Föregångslandet Sverige kan bli verkligt.

Det är också i det här ljuset jag tycker vi ska betrakta Miljöpartiets utspel om 33 tusen miljoner kronor för klimatinvesteringar. Räcker det? Är det rätt prioritering? Kommer det garanterat att ge resultat nu, eller kommer det kanske ge resultat i framtiden?

Vad har övriga partier för lösningar för att uppnå mandatperiodens klimatmål?

Politiker måste kunna hållas ansvariga för sina handlingar. Vem kan hållas ansvarig för Sveriges utsläpp av växthusgaser år 2050?

För en begriplig genomgång av klimatfrågan, läs boken Kolbrytarnas dilemma.

Inga kommentarer: