måndag 16 augusti 2010

Butlern en socialdemokratisk pudel?

Läser fascinerat Ilijas och Carins rop efter ”tid att älska och skratta”. Fascinerat eftersom det är befriande med politiker som för en gångs skull vågar prata visioner. Fascinerat eftersom ledande socialdemokrater annars brukar argumentera mot hushållsnära tjänster.

Artikelförfattarna kallar RUT för hemtjänster för ”dem som har råd” (borgerligt förslag) och de nya SL-tjänsterna för vardagstjänster ”både för dem som dricker latte och för dem som serverar latte” (socialdemokratiskt förslag). Underförstått är SL-tvätt en ”bättre” tjänst än RUT-städning. Underförstått är det fler som kommer ha råd med SL-tvätt än RUT-städning.

Varför kan man inte komma med ett nytt förslag utan att kritisera något gammalt?

Idéerna som lyfts fram är inte helt nya. Att beställa varor på nätet och få dem levererade till tunnelbanestationen är något som brukar finnas med i ”gröna framtidsvisioner” som ett sätt att minska biltrafiken. Det kommer inte att hända utan politiska framtidsvisioner och därför är artikeln välkommen.

För den som är intresserad av att skapa trovärdiga framtidsvisioner är boken Kolbrytarnas dilemma en bra grund att stå på. Läs den och var med i diskussionen i framtiden.

Inga kommentarer: