söndag 25 juli 2010

Kinesisk energi is the shit

This is the shit. Jag skojar inte. Det här skulle kunna vara början på filmen om mänsklighetens undergång. Det är alldeles för varmt, alldeles för fuktigt och alldeles för mycket konstiga väderfenomen för att det ska kännas riktigt bekvämt att kategorisera det som naturliga variationer.

DNs Jenny Nordlander skrev en intressant artikel om det här i veckan. I rubriken kallar dom det ”världens sommarväder”, men originalrubriken ”världens extremväder” hade nog varit mer passande. Speciellt eftersom det faktiskt bara är norra halvklotet som har sommar den här tiden på året. Men det kanske hade varit för sensationalistiskt att prata om extremväder..?

Enligt IEA (International Energy Agency) har Kina nu gått om USA som världens största energikonsument. För att minska sina utsläpp av koldioxid har Kina inlett experiment med handel av utsläppsrätter. Man investerar också stort i så kallad "new energy". Till skillnad från "green energy" kan det här begrepet också innefatta kärnkraft. Faktum är att inget annat land har lika stor kapacitet till vattenkraft, lika hög tillväxt i vindkraft eller lika stor produktion av solceller som Kina. Tyvärr påverkas också de här investeringarna av det nya extrema vädret. Till exempel oroar man sig nu för att den stora dammen "three gorges" inte ska klara av landets häftiga översvämningar.

Läs mer om samspelet mellan energi, klimat och väder i kolbrytarnas dilemma.

1 kommentar:

Micke J sa...

Man byggde ju 3 gorges för att skydda mot översvämningar och ge elkraft. Frågan är om den klarar all silt (mjäla) utan att täppa till turbinerna.