söndag 6 juni 2010

Sitter på planet mellan Peking i norra Kina och Gunangzhou i södra delen av landet och läser China Daily. Kolbrytarnas dilemma är mycket tydligt på 10 000 meters höjd.

Kina och Japan har inlett samtal för att utvinna naturgas i havet mellan de båda länderna. Människans hunger på energi verkar inte ha någon ände och med tanke på mina egna flygresor är jag själv en del av problemet.

Det konstateras också att de stora ekonomierna i väst är på väg mot ekonomiskt misslyckande – på grund av att deras politiker inte vågar genomföra nödvändiga ekonomiska reformer. Enligt China Daily är de enda undantagen Kanada och Australien som på grund av sina stora naturresurser inte anses behöva ekonomisk reform.



“With full knowledge of what their fatal policies will lead to, Western politicians do not have the courage to rally the support of the people to accept the necessary pain and make the sacrifices as preached by the Washington Consensus.”

I en annan artikel konstaterar Kinas premiärminister Wen Jibao att den globala ekonomiska tillväxten är i ett känsligt läge, men att den Kinesiska ekonomin fortfarande är stark - trots den svåra torka i sydvästra Kina som haft en negativ inverkan på landets spannmålsproduktion.

Det är det här det handlar om; människans konsumtion skapar enorma energibehov som leder till nya gas- och oljeborrningar. Men energiproduktionen påverkar klimatet vilket i sin tur leder till sämre skördar, och de politiker som försöker agera för att motverka det här kommer snabbt att bli utbytta av folket.

Kolbrytarns dilemma i ett nötskal.

Inga kommentarer: