onsdag 16 juni 2010

Tunnelbanan till Kina

Sitter och planerar morgondagens resa till Shenzhen i södra Kina. Enklast är tydligen att ta tunnelbanan från Hong Kong Central till Lo Wu, promenera över gränsen och sedan hoppa på den kinesiska stadens tunnelbanesystem.

Många stora städer i Kina investerar i tunnelbanor. De lite mindre städerna får ”nöja sig” med så kallade BRT-system, där man istället för tåg använder bussar och speciella buss-filer. Lite mindre städer i det här fallet betyder ca 3-5 miljoner invånare….

Shenzhen är ett av flera områden i Kina med status ”special economic zone”, vilket innebär speciella villkor med skattelättnader och andra mekanismer för att uppmuntra utländska investeringar. Staden har utvecklats från en liten fiskeby i slutet på 70-talet och är idag en stad med ca 9 miljoner (!) människor.

Läser på dn.se att de rödgröna presenterat sin politik för ”valets viktigaste fråga” – jobben. Jobbfrågans centrala roll i svensk politik cementerades först av Alliansen och de rödgröna har nu hakat på tåget. MEN - valets viktigaste fråga är inte jobben.

Naturligtvis är det viktigt med jobb och uppenbarligen är det viktigt att positionera sig om man vill vinna valet 2010. MEN – det vi egentligen behöver är politiker som vågar ta ut svängarna och tala klarsprak om klimat och energi. DETTA är valets viktigaste fråga. Det är också nästa vals viktigaste fråga och nästnästa vals viktigaste fråga. Det handlar om människans framtid här på jorden. Läs mer i Kolbrytarnas dilemma.

Inga kommentarer: