söndag 12 december 2010

COP 16 och Liuxiaobo

Sitter och tittar på en engelskspråkig debatt om klimatfrågan på kinesisk TV. Representanter från Kina, Afrika och Sverige (Andreas Carlgren). Appropå FNs COP16-möte i Mexiko.

Kinesisk media är vinklad. Det verkar alla i Sverige veta. Men ska jag vara helt ärlig är även media i Europa och USA vinklad. Jag undrar om Amerikanska Fox News inte är värre än kinesiska CCTV. Skillnaden är väl att man i USA kan välja att byta kanal. I alla fall i teorin. Men även om man räknar bort de mest extrema exemplen så har det generella bruset en annan karaktär än i Kina. Så det är intressant att se hur man väljer att framställa frågan på CCTV. Det är ett perspektiv som sällan kommer fram i Sverige och andra utvecklade länder.

För dem som ännu inte läst den så vill jag verkligen rekommendera min bok kolbrytarnas dilemma - finns på Bokus. Den håller oavsett vad man har för åsikt i sakfrågan.

I dagarna fick Kina också en alldeles egen fredspristagare. Inget man är speciellt stolt över i landets ledning. Naturligtvis ska man inte kastas i fängelse för att man skriver ett besvärligt dokument. Men vi ska vara försiktiga att sitta på höga hästar. Även västerländska länder gör korkade saker. Det visste vi redan innan Wikileaks.

Let's all be better. The best we can be.

3 kommentarer:

Limpan sa...

Hey P!

Bra skrivet. Gillar att du tar upp nobelpristagaren som exempel, du får hitta något sätta att kryptera namnet bara så du inte blir blockad. Handelskammaren gjorde exvis reklam för en konsert i (norska huvudstaden which name cannot be mentioned) och låg nere ett par dar...

Keep up the writing!

/L

Micke J sa...

China Daily skrev att 'most nations' bojkottade prisutdelningen. Det känns som ironi eftersom de använde '-tecken. I verkligheten var det 18 länder. Värt att notera är att Iran ändå skickade sin ambassadör när de motvilligt fick priset.

Patrik Thärnå sa...

Tack for kommentarer kompisar! Hela blogger ar faktiskt redan blockad tyvarr, far publicera genom att maila..