fredag 22 juli 2011

Nyvaken i kransen


Det har åskat och regnat i natt, riktigt sommarregn. Härligt på natten, nu hoppas jag på sol och högsommarvärme på dagen. Misstänker förresten att jag fått borelia av en fästing, det tog inte ens en vecka innan det fruktade svenska krypet slog till. Fortfarande obekräftat, men en stor röd kliande fläck pryder nu mitt högra lår. I Peking har jag inte sett ett enda litet kryp, men undantag av små spindlar som bor i gästrummets dusch. Vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken att det inte finns några små kryp i ens vardagsmiljö.

Lyssnade på Johan Rockström på P3:s Jättestora frågor igår. Intressant och viktigt, tycker budskapet blir lite tydligare varje gång han pratar. Bra programnamn förresten, för det är en ganska så stor fråga hur vi ska kunna ändra vårt sätt att leva för att inte likt en korkad cancer äta upp vår värdkropp världen för att sedan tvina bort och dö. Han fick 18 minuter i TED för ett tag sedan. Kan inte säga att det var en lysande presentation men här finns kärnan i hans budskap i alla fall att beskåda: http://t.co/iOxMFcd.

En annan svensk som fick 18 minutes of fame i TED för något år sedan är Hans Rosling. Kan verkligen rekommendera den här lilla filmen: http://www.youtube.com/watch?v=hVimVzgtD6w. Det senaste jag hörde från Hans Rosling (typ i förra veckan) är förresten att antalet barn på jorden nu har slutat växa (=peak child). Det är intressant. Jordens befolkning kommer fortsätta att växa i säkert 50 år, men inte på grund av nya barn utan på grund av nya vuxna och gamla vuxna som inte dör. En åtgärd som annars brukar lyftas fram när man diskuterar möjliga sätt att bromsa klimatförändringarna är bromsad populationstillväxt. Men eftersom klimatåtgärderna behöver sättas i de närmsta 20 åren och en global one-child-policy a’la Kina inte skulle ge effekt förrän om kanske 50 år så kan vi konstatera att vi behöver hitta andra lösningar. Bra med statistik..!

Inga kommentarer: