måndag 25 juli 2011

En välkammad arisk terrorist


Det mörka hotet kom inte utifrån utan inifrån. Det var en välkammad arisk terrorist som till slog mot det öppna samhällets kärna. En förvirrad och rädd arisk terrorist som verkar tro att världen är ett dataspel. Tittade precis på klippet hans och det är bland det mest korkade jag har sett.
Tydligen skulle islam och multikulti vara de stora farorna i världen och vårt enda hopp om räddning de påhittade Knights Templar Europe – dessa ”hjältar” som skulle motsätta sig alla ”hatideologier”. Enligt den förvirrade ariern är islam, nazism och multikulti bra exempel på sådana hatideologier. För att undvika att ”reality will catch up” med oss och våra familjer måste vi isolera Europa från resten av världen, och utifrån världsdelens kulturella enighet (?) bygga en vacker värld, fri från politisk korrekthet, islam, muiltikulti och så kallad kulturell marxism.

Det är som introt till en dålig film. Tyvärr var det inte en film utan inledningen till alldeles för verklig verklighet. Reality caught up, men det var inte multikulti eller islam som slog till den här gången. Det var den knarkande ariske tempelriddaren.

Det finns ingen mening med sprängdåden i staden. Det finns ingen mening med allt det hemska som hände på ön. Det finns ingen mening med Anders BB. Det är ingen idé att läsa hans dokument eller försöka analysera motiv och formuleringar. Lika lite som det går att se morgondagens väder i kaffesumpen, lika lite går det att hitta någon mening i ord och handling hos en sjuk förvirrad människa.

Carl Bildt sade att i dessa tider är vi alla norrmän. Det stämmer och sällan har jag varit så stolt över min statsminister som när han hette Stoltenberg. Våldets främsta fiende är ännu mera demokrati, kärlek och solidaritet. Det är inte naivt, det är ledarskap.

Ledarskap är också att våga diskutera, engagera sig och ta debatter. Att verkligen våga leva i vårt öppna samhälle. Den sinnessjuka Anders BB verkar ha hämtat sina idéer från både här och där så det vore fel att skylla hans handlingar på en enskild organisation. Men extrema åsikter ska bemötas. Det är en läxa som jag tror att många svenskar lärde sig i samband med valet.

Kanske, kanske  kan de mest paranoida tankegångarna hos förvirrade individer skingras om det finns någon som med sakliga argument kan hjälpa personen ifråga att se på världen på ett annat sätt. Kanske, kanske kan kärlek och diskussioner med våra politiska motståndare minska risken för att enskilda individers vansinne ska gå från hemmaproducerad film till verklighet. Helt säkert kommer i alla fall inget ont att komma ur aktiviteter såsom kärlek, diskussion och solidaritet.

Inga kommentarer: